Chłodnie przemysłowe
Pod pojęciem chłodni przemysłowej należy rozumieć halę, pomieszczenie lub wydzielenie części pomieszczeń, w których możliwe jest utrzymanie zadanej temperatury i wentylacji. Wartość temperatury i ilość wentylowanego powietrza zależą od specyfiki magazynowanego asortymentu. Nowoczesne chłodnie przemysłowe to najczęściej hale wykonane w konstrukcji lekkiej, prefabrykowanej, stalowej. Posiadają obudowę ścian i dachu wykonaną na bazie płyt warstwowych z rdzeniem z wełny czy piru. Wyposażone są w systemy wentylacji mechanicznej i systemy chłodzenia pozwalające na zadawanie i utrzymanie w całej kubaturze odpowiednich warunków klimatycznych. Chłodnie wykorzystywane są głównie w przemyśle rolniczym i spożywczym jako chłodnie na warzywa i owoce lub chłodnie na artykuły spożywcze.
Koszt budowy chłodni na owoce
Firmy, przedsiębiorcy czy rolnicy, w celu rozwoju i zwiększenia konkurencyjności swoich produktów na rynku, decydują się na modernizację lub budowę nowych obiektów magazynowych. Budowa chłodni lub przechowalni warzyw i owoców wiąże się z zainwestowaniem dużych środków finansowych – wobec tego ważne jest wcześniejsze oszacowanie kosztów inwestycji. W porównaniu z budową tradycyjnej hali magazynowej koszty wykonania chłodni są dużo wyższe. Składa się na to szereg wymagań stawianych tego typu obiektom, wśród których znajdują się między innymi: wysoka izolacyjność przegród ściennych i sufitowych oraz zastosowanie ich właściwej powłoki (do budowy najczęściej używa się specjalistycznych płyt chłodniczych z rdzeniem PIR i powłok łatwo zmywalnych), odpowiednie zabezpieczenie konstrukcji głównej (wykorzystanie powłok malarskich dostosowanych do przemysłu spożywczego), spełnienie wymagań ppoż. (często takie obiekty charakteryzują się dużym obciążeniem ogniowym), specjalistyczne instalacje chłodnicze i wentylacyjne oraz konstrukcja umożliwiająca właściwe ich rozmieszczenie w obiekcie, nietypowa posadzka (odporna na niskie temperatury w obiekcie dzięki dodatkowym warstwom izolacyjnym oraz instalacjom grzewczym w niej rozmieszczonym), system przeładunkowy (doki, bramy segmentowe, drzwi chłodnicze i mroźnicze pozwalające na niezawodne działanie w niskich temperaturach oraz utratę jak najmniejszej ilości chłodu z komór). Wszystkie te czynniki wpływają na cenę chłodni, dlatego przy wycenie tego typu obiektów najlepiej sprawdzą się firmy projektowo-wykonawcze, które już na etapie wyceny będą w stanie przewidzieć rozwiązania materiałowe i instalacyjne.
Koszty budowy przechowalni owoców
W odróżnieniu od chłodni przechowalnie nie wymagają kontrolowanego mikroklimatu, tj. zadanej temperatury i wentylacji, i przeznaczone są do krótszego okresu przechowywania, dlatego koszty wykonania będą niższe. Budowa przechowalni owoców powinna być dostosowana do specyfiki owoców oraz do rodzaju i sposobu ich magazynowania. Na koszty budowy mają wpływ wymiary komór magazynowych, które z kolei zależą od wymiarów pojemników na owoce, odstępów od poszczególnych rzędów magazynowych i sposobu transportu wewnętrznego. Często w przechowalniach owoce są magazynowane luzem, co wymusza wykonanie ścian oporowych monolitycznych lub prefabrykowanych o odpowiedniej nośności na parcie materiału na ściany oraz o właściwym wykończeniu ścian, zapobiegającym uszkodzeniom mechanicznym owoców. Budynek przechowalni czy sortowni owoców w miarę potrzeb można przekształcić w chłodnie lub mroźnie. W tym celu należy wykonać odpowiednie instalacje chłodnicze i wentylacyjne, przy czym powinno się sprawdzić możliwość dodatkowego obciążenia już istniejącej konstrukcji. Trzeba również doprowadzić do uszczelnienia poszczególnych komór magazynowych oraz do podwyższenia izolacyjności termicznej przegród ściennych i sufitowych. Warto przy takich pracach zacząć od fazy projektowej i oszacowania na jej podstawie kosztów modernizacji obiektu.
Więcej można dowiedzieć się na stronie firmowej poświęconej budowie chłodni i przechowalni.