Budowa chłodni oraz sortowni owoców i warzyw

Podczas przechowywania warzyw i owoców należy zapewnić im właściwe warunki klimatyczne, aby przez dłuższy okres zachowały one świeżość i walory smakowe oraz bezpieczne warunki magazynowania zapobiegające uszkodzeniom mechanicznym zbiorów. W tym celu ważne jest wybudowanie odpowiedniego magazynu przeznaczonego do tego typu asortymentu, zwanego chłodnią czy sortownią.
Spis treści
Chłodnie przemysłowe Koszt budowy chłodni na owoce Koszty budowy przechowalni owoców

Chłodnie przemysłowe

Pod pojęciem chłodni przemysłowej należy rozumieć halę, pomieszczenie lub wydzielenie części pomieszczeń, w których możliwe jest utrzymanie zadanej temperatury i wentylacji. Wartość temperatury i ilość wentylowanego powietrza zależą od specyfiki magazynowanego asortymentu. Nowoczesne chłodnie przemysłowe to najczęściej hale wykonane w konstrukcji lekkiej, prefabrykowanej, stalowej. Posiadają obudowę ścian i dachu wykonaną na bazie płyt warstwowych z rdzeniem z wełny czy piru. Wyposażone są w systemy wentylacji mechanicznej i systemy chłodzenia pozwalające na zadawanie i utrzymanie w całej kubaturze odpowiednich warunków klimatycznych. Chłodnie wykorzystywane są głównie w przemyśle rolniczym i spożywczym jako chłodnie na warzywa i owoce lub chłodnie na artykuły spożywcze.

Koszt budowy chłodni na owoce

Firmy, przedsiębiorcy czy rolnicy, w celu rozwoju i zwiększenia konkurencyjności swoich produktów na rynku, decydują się na modernizację lub budowę nowych obiektów magazynowych. Budowa chłodni lub przechowalni warzyw i owoców wiąże się z zainwestowaniem dużych środków finansowych – wobec tego ważne jest wcześniejsze oszacowanie kosztów inwestycji. W porównaniu z budową tradycyjnej hali magazynowej koszty wykonania chłodni są dużo wyższe. Składa się na to szereg wymagań stawianych tego typu obiektom, wśród których znajdują się między innymi: wysoka izolacyjność przegród ściennych i sufitowych oraz zastosowanie ich właściwej powłoki (do budowy najczęściej używa się specjalistycznych płyt chłodniczych z rdzeniem PIR i powłok łatwo zmywalnych), odpowiednie zabezpieczenie konstrukcji głównej (wykorzystanie powłok malarskich dostosowanych do przemysłu spożywczego), spełnienie wymagań ppoż. (często takie obiekty charakteryzują się dużym obciążeniem ogniowym), specjalistyczne instalacje chłodnicze i wentylacyjne oraz konstrukcja umożliwiająca właściwe ich rozmieszczenie w obiekcie, nietypowa posadzka (odporna na niskie temperatury w obiekcie dzięki dodatkowym warstwom izolacyjnym oraz instalacjom grzewczym w niej rozmieszczonym), system przeładunkowy (doki, bramy segmentowe, drzwi chłodnicze i mroźnicze pozwalające na niezawodne działanie w niskich temperaturach oraz utratę jak najmniejszej ilości chłodu z komór). Wszystkie te czynniki wpływają na cenę chłodni, dlatego przy wycenie tego typu obiektów najlepiej sprawdzą się firmy projektowo-wykonawcze, które już na etapie wyceny będą w stanie przewidzieć rozwiązania materiałowe i instalacyjne.

Koszty budowy przechowalni owoców

W odróżnieniu od chłodni przechowalnie nie wymagają kontrolowanego mikroklimatu, tj. zadanej temperatury i wentylacji, i przeznaczone są do krótszego okresu przechowywania, dlatego koszty wykonania będą niższe. Budowa przechowalni owoców powinna być dostosowana do specyfiki owoców oraz do rodzaju i sposobu ich magazynowania. Na koszty budowy mają wpływ wymiary komór magazynowych, które z kolei zależą od wymiarów pojemników na owoce, odstępów od poszczególnych rzędów magazynowych i sposobu transportu wewnętrznego. Często w przechowalniach owoce są magazynowane luzem, co wymusza wykonanie ścian oporowych monolitycznych lub prefabrykowanych o odpowiedniej nośności na parcie materiału na ściany oraz o właściwym wykończeniu ścian, zapobiegającym uszkodzeniom mechanicznym owoców. Budynek przechowalni czy sortowni owoców w miarę potrzeb można przekształcić w chłodnie lub mroźnie. W tym celu należy wykonać odpowiednie instalacje chłodnicze i wentylacyjne, przy czym powinno się sprawdzić możliwość dodatkowego obciążenia już istniejącej konstrukcji. Trzeba również doprowadzić do uszczelnienia poszczególnych komór magazynowych oraz do podwyższenia izolacyjności termicznej przegród ściennych i sufitowych. Warto przy takich pracach zacząć od fazy projektowej i oszacowania na jej podstawie kosztów modernizacji obiektu.

 

Więcej można dowiedzieć się na stronie firmowej poświęconej budowie chłodni i przechowalni.

Dowiedz się więcej - kontakt Wyceń swoją inwestycję